Nya biofilmer med uppläst text

Nya biofilmer med uppläst text
The Dressmaker, The Angry Birds Movie och Mother’s day. Äntligen utländska filmer med uppläst text.

Sedan ett och ett halvt år finns ett system som gör det möjligt att ladda ner ljudfiler med uppläst text och/eller syntolkning. Ljudfilen spelar man sedan upp med hjälp av en app i sin smarta telefon. Ljudet synkas automatiskt med filmen. Ett antal svenska filmer har försetts med syntolkning. Däremot har det varit ont om utländska filmer med uppläst text. Det beror bland annat på att internationella filmproducenter har liten insikt om behovet av uppläst text, förklarar Tomas Johansson, Svenska filminstitutet. 

– Uppläst text är ju en ganska ny företeelse i filmlivet. Syntolkning har funnits sedan tidigare och det behovet är lättare att förklara. Men nu börjar det lossna, säger han. 

Fredag den 2 juni är det premiär för filmen The Dressmaker, med Kate Winslet i huvudrollen. Filmen finns med syntolkning och uppläst text. På biograferna går redan den animerade familjefilmen The Angry Birds Movie och komedin Mother’s day. Både med syntolkning och uppläst text. Och Tomas Johansson flaggar för att fler filmer är på gång. 

Det finns fem appar att välja mellan. En av dem är MovieTalk som har sina rötter i Dyslexiförbundet FMLS projekt ”Uppläst text på bio”. MovieTalk finns än så länge bara för IOS. Här hittar du MovieTalk på AppStore
Läs mer om alla apparna och hur du laddar ner dem på SFs hemsida.

Filmen föreställer biobesökare som lyssnar på uppläst text och syntolkning
Bild:Eva Hedberg
Annonser