Minska bråken med lågaffektivt bemötande

Minska bråken med lågaffektivt bemötande
Har du varit riktigt arg någon gång? Har du känt dig i obalans av upphetsning? Då har du varit i affekt. Om någon då säger till dig att lugna ner dig! Fungerar det? Om du istället får ett förstående bemötande, där du ges utrymme att lugna ner dig, skulle det kanske fungera bättre?

– Lågaffektivt bemötande är ingen behandlingsmetod. Det är ett förhållningssätt, som gör att jag kan förstå och förebygga, hantera och utvärdera saker som inte blir så bra som jag har tänkt, säger Erik Rova, legitimerad psykolog. 

Sedan frågar han om vi gillar senapskål? Nja, det låter ju inte så himla lockande… Ruccola då? Vem vill inte ha in lite Italien i sitt kök?Jo, ruccola smakar ju fint… Fast egentligen är det samma grönsak. Orden har betydelse för hur vi ser på vår omvärld. En lat person. Det låter ju lite jobbigt för omvärlden. Men om vi istället beskriver personen, som att den har svårt att komma igång? Då ökar förståelsen. Den som är ”ouppfostrad” kanske bara saknar bra strategier? 

– Det gäller att ta ansvar för hur du bemöter personer. Skilj på person och beteende, säger Erik Rova. 

Varför vill inte ett barn stänga av dataspelet och göra läxan funderar jag? Är barnet tjurigt, eller är det bara svårt med övergångar och överblick… 

Lägger vi ansvaret på personen eller någon annanstans? Vad kan vi hitta för strategier och verktyg? Det kan vara relevanta frågor att fundera på. Men att börja resonera om detta när en person befinner sig i affekt, när kaos är på väg att inträda eller när bråket är i full explosion, just då är inte ett lämpligt tillfälle, säger Erik Rova. 
– Då är man inte mottaglig för pedagogiska interventioner. 

När det blir jobbigt, kan det istället vara en bättre strategi att låta kaos klinga av. ”Gå ut och ställ dig där, så ses vi om en stund.” Det kanske var precis det som Emil i Lönneberga gjorde i snickarboa. 

– Att misslyckas är ingen fara, så länge man utvärderar, säger Erik Rova. – Så länge man inte strypt någon, inflikar en dam från publiken. 


Hur ser du på dina medmänniskor?

  • Lat – Svårt att starta
  • Ouppfostrad – Saknar bra strategier
  • Tjurig – Övergångar är knepiga
  • Manipulativ – Svårt med sociala strategier och samspel
  • Bråkig – Tufft att reglera känslor vid motgång
  • Omotiverad – Lyckas inte få överblick eller sammanhang

Text och foto: Ylva Bjelle

Erik Rova, legitimerad pyskolog.
Erik Rova, legitimerad pyskolog
Annonser