“Jag fick full pott på provet”

“Jag fick full pott på provet”
Hon är 18 och har lyckats ta körkort! Hon fick full poäng på teoriprovet när hon gjorde det muntligt. Läs brevet som hon skickade till oss.

“Jag är 18 år och mamma är medlem i Dyslexiförbundet.

Jag har både dyslexi och dyskalkyli och skrev teoriprovet nu i januari. 

Jag har skrivit provet två gånger utan hjälpmedel och fick då 51 poäng. Mitt sista prov gjorde jag muntligt och fick då fullpott. 

När det gäller att plugga så laddade jag ner appen “Ta körkort”. Där finns hela teoriprovet att lyssna på och man kan svara på frågor stegvis. Det var för mig en extremt stor hjälp. Även att det fanns spel till att lära sig skyltarna. Jag gjorde även muntliga genomgångar med min mamma.

För själva provet: första gången och andra gången tog jag inte hjälp utav några hjälpmedel då jag vill prova och se om jag kunde klara mig utan eftersom jag kände mig rätt säker på mina plugg strategier. Det som gjorde att jag misslyckades var frågorna angående högerregeln då jag inte kan skilja på höger och vänster och även frågorna om bromssträcka bland annat.

Men sedan till tredje gången så gjorde jag provet muntligt då det alltid har varit lättare för mig att förklara och använda mig utav mina egna ord och personen som gjorde provet med mig pekade vart höger var och vart vänster var så det underlättande. 

För att få tillgång till att göra muntligt tog jag med mina logoped papper till körskolan, svarade på ett par av deras frågor och sedan tog Trafikverket beslutet om att jag fick rättigheter att göra provet muntligt. 

Jag har inte känt vid nått tillfälle att det har varit bekymmer för att få hjälpmedel till provet utan jag tyckte det var en process som blev bra utförd.”

Bilden har inget med brevskrivaren att göra. Foto Henry/Unsplash
Bilden har inget med brevskrivaren att göra. Foto Henry/Unsplash
Annonser