”Emmy var min första elev med uttalad dyskalkyli”

”Emmy var min första elev med uttalad dyskalkyli”
Martina Östergren blev fundersam när hon fick Emmy Olsson som elev. Hur kom det sig att Emmy inte kunde räkna ut 2 + 2, men ibland kunde svara på riktigt svåra matematiska frågor?

Vad handlar det om?

• Martina Östergren är lärare och speciallärare i Matematik.

• Hon undervisar Emmy Olsson som har dyskalkyli.

• Hon utbildade sig hos psykolog Björn Adler.

 


Och hur kom det sig att hon inte automatiskt såg att det var tre klossar som låg framför henne på bordet? Varför behövde hon ta upp dem och räkna – en, två och tre?

– Det dröjde ett tag innan jag förstod att det handlade om dyskalkyli, säger Martina Östergren.

Hon är både lärare och speciallärare i matematik på Riksgymnasiet i Kristianstad. Hon har undervisat Emmy Olsson, som du kan läsa om härintill.

 

När Emmy Olsson började på skolan visste Martina Östergren väldigt lite om dyskalkyli. Hon var inte ens säker på att det fanns.

– Det är jag övertygad om nu. Men jag tror inte att det är så vanligt, även om Emmy faller in i ramarna. Få har nog lika stora svårigheter som Emmy, säger Martina Östergren.

Hon tycker att det är synd att hon inte fick lära sig mer om den här typen av räknesvårigheter på lärarutbildningen. Inte ens på speciallärarprogrammet.

– Vi förlorade ett halvår eftersom jag inte visste hur jag skulle hjälpa henne. Och hon hade redan förlorat så många år av matematik i grundskolan.

 

Martina Östergren tog saken i egna händer. Hon gick först en kort kurs hos psykologen Björn Adler. Sen fortsatte hon med fördjupningskurser. Där fick hon verktyg för att kunna hjälpa Emmy Olsson, som enligt sin grundskolelärare hade matematik-färdigheter motsvarande en elev i årskurs fem.

–Adler sa bland annat att jag skulle släppa grunderna och börja direkt med nians matte, och sedan gymnasiematten. Det kändes läskigt eftersom det gick mot mina principer, men det gick bra. Med miniräknare och andra hjälpmedel klarar hon det.

För Emmy Olsson har matematiken bara blivit lättare och lättare. Tvärtemot hur det är för de flesta andra. Nu läser hon Matte 3, vilket bara några få elever på skolan gör.

–Ju mer abstrakt matematiken blir desto mindre tal och siffror. På den här nivån är det nästan bara bokstavsräkning. Hon tolkar diagram, deriverar, räknar med integraler och primitiva funktioner. Det handlar om metoder, och för det krävs ingen bra taluppfattning.

 

Hur hjälper du Emmy?

Hon har träffat mig enskilt en gång i veckan. Vi har pratat om hur hon bäst kan lära sig det vi jobbar med. Hon har svårt att lagra siffror och då försöker vi hitta sätt som underlättar, till exempel med sånger, rim och ramsor.

Hon har en formelbok där hon förklarar metoder på sitt eget sätt. Den får hon använda under lektionerna. Hon får också ha den på proven, men hon använder den allt mer sällan eftersom hon blir säkrare och tryggare.

Hon använder miniräknare och får läs- och skrivhjälp eftersom detta tar mycket energi för henne.

 

På nästa sida kan du läsa fler tips från Marina Östergren och även om hennes annorlunda undervisningsmetoder.

 

Text Ester Hedberg

 

Artikeln är från tidningen Läs & Skriv nr 2 2021. Bli medlem eller prenumerant för att få tidningen.

– Matte förknippas fortfarande med intelligens. Att ha svårt med matten skapar stress och kan påverka självkänslan, säger Martina Östergren.
– Matte förknippas fortfarande med intelligens. Att ha svårt med matten skapar stress och kan påverka självkänslan, säger Martina Östergren.
Annonser