De startade en podcast om livet med dyslexi

De startade en podcast om livet med dyslexi

Vad handlar det om? 

  • Izabelle Hallqvist och Matilda Davis berättar om, hur och varför de startade podden “Vi med Dysse”. 
  • De har själva dyslexi och intervjuar inspirerande personer som också har det.

Med podcasten “Vi med Dysse” vill Izabelle Hallqvist och Matilda Davis inspirera och informera om dyslexi.

Izabelle Hallqvist, 26 år, och Matilda Davis, 27, träffades på en kvällskurs för personer med dyslexi och dyskalkyli på Malmö folkhögskola. De bar båda på drömmar om att sprida kunskap om dyslexi.

– Vi öppnade upp oss om våra olika tankar, berättar Matilda.

Mötet resulterade i podcasten “Vi med Dysse” som sände sitt första avsnitt i mars 2024. Hittills har de spelat in fem avsnitt. Podden görs med stöd av Dyslexiförbundets avdelning i Malmö och studieförbundet ABF. ABF lånar ut en studio till inspelningarna.

I det första avsnittet intervjuade de pedagogen som sammanförde dem. Jörgen Carlsson Danilo är specialpedagog och undervisar på Malmö folkhögskola. 

Andra intervjupersoner har de hittat genom internet och sociala medier. I skrivande stund har de talat med Tia Holm Brodin som är personlig tränare, floristen Vilma Mathiasson, juristen Sara Nordler (som även är med i detta nummer av Läs & Skriv), samt barnboksförfattaren Camilla Brinck, en annan Läs & Skriv-profil.

Det var pedagogen Jörgen som rekryterade Izabelle och Matilda till att bli suppleanter i styrelsen för Dyslexiförbundets Malmöavdelning. Dyslexiförbundet omnämns ganska ofta i podden.

– Jörgen pratade om att de ville ha med yngre generationer i föreningen, berättar Izabelle.

När det blev årsmöte blev Matilda och Izabelle invalda i styrelsen. 

Medlemmar var de sedan tidigare. Izabelle blev medlem i Dyslexiförbundet tack vare sin pappa.

– Jag pluggade på komvux i Trelleborg och hade det kämpigt. Till slut blev pappa lite trött på skolan och sa att Dyslexiförbundet finns. Han hade pratat med Catharina Åkerman som är vice ordförande på Dyslexiförbundet i Malmö. Jag ville först inte betala de 250 kronorna som medlemskapet kostade, jag ville ha pengarna till annat. Då betalade mina föräldrar det första året. Och jag har haft väldigt mycket hjälp från Catharina under komvux-tiden. Sedan kom kvällskurserna i svenska och matte, och så går jag nu på Malmö folkhögskola.

Som nyininvalda suppleanter i styrelsen för Dyslexiförbundets avdelning i Malmö blev de uppmuntrade att starta podden. 

De gör inte så mycket research inför intervjuerna. Istället ligger fokus på personernas historier och Izabelles och Matildas personliga reflektioner utifrån att de själva har dyslexi.

– Mitt mål är också att den ska nå ut till unga och ge inspiration. Att våga prata om dyslexi och satsa på det de vill. Jag hoppas att podden kan inspirera när man får höra olika personers historier, säger Matilda.

Podcasten “Vi med Dysse” kan höras på flera kanaler där poddar finns, till exempel Spotify och Apple Podcast.

Text: Marja Beckman

Vill du också engagera dig i Dyslexiförbundet? Du hittar din närmaste lokala förening på vår föreningssida.

IzabelleMatilda
Izabelle pluggar upp sina gymnasiebetyg på Malmö folkhögskola och drömmer om att bli förskollärare eller fotograf. Matilda arbetar som handläggare på Arbetsförmedlingen men vill utbilda sig till sjuksköterska. 
Annonser