fbpx

Begriplig Text gör film

Begriplig Text gör film
I tre korta filmer visar projektet Begriplig Text hur texter kan bli enklare att förstå.

Tre personer som alla har olika utmaningar med texter (dyslexi, afasi, ADHD och språkstörning) möter så kallade ”textmakthavare”, för att resonera om skriven text.  

De möter textmakthavare från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Sveriges Kommunikationsbyråer och Nordiska museet. 

En medverkande är Moa Oberst, 19 år. Hon förklarar i filmen för Linda Nilsson, kanslichef hos Sveriges Kommunikationsbyråer sina önskemål om en begriplig text. 

– Jag vill ha korta rader och inte så långa meningar. Punktlistor lyfter fram det viktiga. 

Deltagarna möts i ett rum fyllt av bokstäver och diskuterar kring utvalda texter. 

Moa ändrade inte innehållet i texten, men hon stuvade om bokstäverna. 
– För mig blev det mycket mer begripligt nu, säger Moa Oberst. 
– Moa har gett mig jättemycket bra insikter, som jag tar med mig i mitt arbete framöver, säger kommunikationschefen Linda Nilsson. 

I en annan film ändrar Mike Malmer i en text från Nordiska Museet. Mike byter ut svåra ord mot enklare, och ser till att det blir mellanrum mellan styckena. 

 Jag vill ha luft. För då hinner man tänka, säger Mike.  

Camilla Ejdestig som har afasi tycker att MSB:s text från broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” är för kompakt. Camilla ordnar om i texten så att den får fler och kortare stycken, större radavstånd och på så sätt blir mer luftig. Hon använder punktlistor där det går. 

– Punktlistor med max två ord är bra tips. Jag har fått med sig jättebra tips och råd från Camilla om hur vi kan göra våra texter på MSB mer begripliga, säger MSB:s handläggare Christina Andersson. Du kan se filmerna på:

https://begripligtext.se

– 13 procent av alla vuxna svenskar har stora lässvårigheter. Därför behöver fler lära sig att skriva begripligt, säger projektledaren Ester Hedberg och tipsar samtidigt om Begriplig Texts slutseminarium 19 juni. 

Text: Ylva Bjelle 

Bild på två kvinnor som samtalar framför en tavla fylld med text.
Moa Oberst tipsar Linda Nilsson från Sveriges Kommunikationsbyråer om hur deras text kan bli mer begriplig för någon som har dyslexi.
Annonser