Saga Lööf är nominerad till Dyslexipriset 2022

Saga Lööf är nominerad till Dyslexipriset 2022
Saga är en av de tre nominerades till Årets Dyslexipriset. De som har nominerat Saga skriver att hennes prestation och arbete i dyslexifrågan är “beundransvärd!”.

Saga Lööf är 17 år, studerar samhällsvetenskapliga programmet med profil Beteendevetenskap på gymnasiet och simmar på fritiden.

Saga fick sin dyslexidiagnos när hon gick i fjärde klass och har efter det fokuserat på att öka medvetenheten om dyslexi. Hon har som exempel fått igenom att få skriva dikter utan att behöva rättstava för att visa på att människor med dyslexi kan ha andra styrkor.

När Saga gick i sjätte klass och skulle skriva nationella proven beslutade hennes skola att Saga, och andra på skolan med läs- och skrivsvårigheter, inte skulle få använda sina hjälpmedel under provet i läsförståelse. Detta ledde till att Saga stämde Huddinge kommun för diskriminering.

– När jag gick i sexan blev jag väldigt illa berörd av det ologiska i reglerna kring de nationella proven. Hela min skolvärld blev vänd på huvudet och jag blev arg över orättvisan. Ingen annan skulle behöva uppleva det jag gjort, säger Saga.

Saga blev intervjuad i tv och tidningar och förhörd i domstolen. Hon beskriver att det var spännande, läskigt och ibland jobbigt. Idag har Saga fortsatt arbeta med sakfrågan och har anmält sitt fall till FN-kommittén som övervakar Funktionsrättskonventionen. De som har nominerat Saga skriver att hennes prestation och arbete i dyslexifrågan är “beundransvärd!”.

– Att få reda på att jag blivit nominerad gjorde mig glad och lättad. Det var viktigt att få reda på att det är fler som tycker att det är viktigt och rätt, det som jag gör. Ibland är det tillräckligt jobbigt att bara klara av skolan och träningen, men att bli nominerad gör att det blir mer sannolikt att något positivt kommer att ske i frågan. Jag känner mig stolt! säger Saga.

Om Saga vinner priset avgörs i direktsändning den tredje oktober. För länk till sändningen besök www.dyslexi.org/dyslexipriset2022

Juryn till Dyslexipriset har beslutat att tre personer ska gå vidare till slutnomineringen. Det är Saga Lööf, Sara Grill och Helene Ehriander. Pristagaren presenteras i samband med prisutdelningen måndagen den tredje oktober. 

Dyslexipriset delas ut av Dyslexiförbundet och Svensk Talteknologi. Syftet med priset är att främja insatser utöver det vanliga som bedöms leda till positiva resultat för personer med dyslexi, dyskalkyli eller andra läs-, skriv- och räknesvårigheter. I år är det sjunde gången som priset delas ut.

Prisutdelningen sker på Prins Eugens Waldemarsudde, ett konstmuseum på Djurgården i Stockholm. Ceremonin kommer att sändas i realtid via Dyslexiförbundets sida på Facebook. Priset är på 25 000 kr och delas ut till en pristagare. 

Juryn består av Inger Rålenius, Dyslexiförbundets styrelse; Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen; Helene Kindstedt, kanslichef på Dyslexiförbundet; Anders Abrahamsson, grundare av Dyslexipriset; Susanna Cederquist, föreläsare, författare och vinnare av Dyslexipriset 2019 och Kim Waller, generalsekreterare på Prinsparets stiftelse.

 

Saga Lööf är en ung kvinna som på bilden har simkläder på sig.
Annonser