Rättvisa nationella prov

Alla sätt att läsa är bra. Foto: Katie Gerrard / Unsplash
Dyslexirörelsen i Sverige startar idag en kampanj ”Rättvisa nationella prov” för att det ska bli lika naturligt för elever med dyslexi att få använda sina hjälpmedel i alla delar av skolundervisningen, som det är för synnedsatta personer att få göra det. Genom kampanjen vill vi förändra synen på vad läsning är.

Följ kampanjen i sociala medier genom taggen #rattvisaNP eller på hemsidan https://rattvisanp.org/. På hemsidan finns citat av forskare, en lista med företag/organisationer som stödjer oss i frågan, en namninsamling för alla som vill stödja frågan och en möjlighet att vittna om sin upplevelse.

På hemsidan https://rattvisanp.org/ kan du skriva på namninsamlingen eller vittna om din upplevelse under nationella provet.

Alla sätt att läsa är bra – ögon, öron eller fingrar. För elever med dyslexi är läsning med öronen det främsta sättet att förstå text. Elever med dyslexi måste få använda sina hjälpmedel på nationella proven; att läsa proven med öronen testar läsförståelsen.  

I kampanjen deltar även Svenska dyslexiföreningen, Läsrörelsen, Föräldraföreningen för dyslektiska barn, Susanna Cederquist/En bild av dyslexi och Disability Rights Defenders Sweden.

 

Ämnen:

Bifogat material

PDF icon Pressmeddelande