Har du anställda med dyslexi eller dyskalkyli? Läs om hur du kan hjälpa den som har svårt att läsa, skriva eller räkna. Som arbetsgivare kan du också ansöka om bidrag för arbetshjälpmedel och eventuellt för lönebidrag.
Som arbetsgivare har du en skyldighet att att göra anpassningar i arbetsmiljön för att personer som har nedsatt arbetsförmåga ska kunna utföra sitt arbete eller komma tillbaka till arbete. Om din arbetstagare har varit hos dig kortare än ett år så kan Arbetsförmedlingen hjälpa till.
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om arbetsanpassning så ska du som arbetsgivaren göra anpassningar i arbetsmiljön för att personer som har nedsatt arbetsförmåga ska kunna utföra sitt arbete.
Det innebär att du måste göra arbetsanpassningar om din arbetstagare har behov av ett arbetshjälpmedel för att kunna utföra sina dagliga arbetsuppgifter. Du har alltså en skyldighet att se till så att arbetsmiljön är tillgänglig och fungerar för arbetstagaren.
När du har fått reda på att det finns problem i arbetsmiljön på grund av funktionsnedsättning ska:
Läs om vanliga hjälpmedel för personer med läs-, skriv- eller räknesvårigheter.
Ladda ner vår broschyr om Text och siffror i arbetslivet (pdf).
Arbetsgivare kan vända sig till Försäkringskassan för att söka om bidrag för att utreda behov och introducera arbetshjälpmedel. Vid nyanställning har Arbetsförmedlingen liknande ansvar.
Läs mer om arbetshjälpmedel hos Försäkringskassan.
Läs mer om arbetshjälpmedel i Arbetsförmedlingens faktablad. (Länk till pdf-dokument).
Läs mer om hjälpmedel för personer med läs-, skriv- och räknesvårigheter.
Om du nyanställer en person med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning kan du ansöka om bidrag för anpassningar som behöver göras.
Personer med funktionsnedsättning kan få hjälp av en särskild stödperson under första tiden på den nya arbetsplatsen. Stödet heter SIUS (särskild stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd).
De flesta logopeder kan utreda läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Vissa logopeder utreder även räknesvårigheter/dyskalkyli.
Sök logoped på www.1177.se.
Enligt diskrimineringslagen är funktionsnedsättning en av diskrimineringsgrunderna. Dyslexi och dyskalkyli är funktionsnedsättningar.
Läs om arbetsgivarens ansvar hos Diskrimineringsombudsmannen.
Arbetsmiljölagen (kapitel 2 § 1) säger att arbetsförhållandena ska anpassas till människors olika fysiska och psykiska förutsättningar.
Arbetstagaren ska också ges möjlighet att medverka i utformningen av sin egen arbetssituation samt i förändrings- och utvecklingsarbete som rör det egna arbetet.