fbpx

“Wittingmetoden är läsinlärningens Rolls Royce”

“Wittingmetoden är läsinlärningens Rolls Royce”

Vad handlar det om? 

  • Denna artikel beskriver Wittingmetoden, en metod för nyinlärning och ominlärning för den som har läs- och skrivsvårigheter.
  • Wittingmetoden utvecklades på 1940-, 50- och 60-talen av universitetslektorn Maja Witting.

Wittingmetoden är läsinlärningens Rolls Royce-metod. 

Orden kommer lite skämtsamt från Kerstin Hyrefelt, svensklärare, special- och dyslexipedagog samt styrelseledamot i Svenska Dyslexiföreningen. 

– Det finns förstås inte bara ett sätt att måla ett hus eller att baka bullar, men min erfarenhet är att man alltid lyckas med Wittingmetoden, säger Kerstin Hyrefelt.

Metoden utvecklades från slutet av 1940-talet till början av 1960-talet av Maja Witting (1923–2016) som var lektor i specialpedagogik vid Uppsala universitet. Det är en noggrann och individanpassad metod som både kan användas vid nyinlärning och ominlärning när eleven är äldre och har läs- och skrivsvårigheter. Metoden fungerar också för dem som har svenska som andraspråk.

– Många som har läs- och skriv­­­svårigheter har svårt att uppfatta och minnas ordningsföljden i av språkljuden i ord och skillnaden mellan likartade språkljud. Andra svårigheter kan vara att hålla reda på läsriktningen. Med Wittingmetoden tränas eleven grundligt och systematiskt, berättar Kerstin Hyrefelt. 

Svårigheterna kartläggs

Wittingmetoden börjar med ett samtal där svårigheterna kartläggs. Undervisningen som sedan följer sker en till en och är indelad mellan teknik och förståelse. I korta pass på tjugo minuter åt gången, 3–4 gånger i veckan, får eleven dels träna avlyssningsskrivning koncentrerat, med alla sinnen närvarande, dels träna förståelse.

– Artikulationen är viktig, och underlättar för eleven att minnas språkljuden. Man går inte vidare förrän eleven är säker. Sedan ökar man svårighetsgraden i elevens egen takt. Eleven blir aldrig utsatt för misslyckanden.

Förståelsen övas muntligt med fri association. Det leder till att det passiva ordförrådet blir aktivt. Man skapar texter med orden.   

Felaktiga strategier

I början av ominlärningen ska eleven inte läsa med ögonen, utan i stället lyssna på inlästa böcker. 

– Många som har svårt med läsningen har lagt sig till med felaktiga strategier när det gäller läsning, förklarar Kerstin Hyrefelt. 

Metakognition är ett centralt begrepp inom metoden och det innebär att eleven hela tiden ska ha koll på vad hen kan och ännu inte kan.  

Ominlärning är ingen quick-fix. Det krävs en till en-undervisning i korta pass under lång tid. 

Wittingmetodens inställning och övertygelse är att det inte finns några hopplösa fall. Det är aldrig för sent. Alla kan lära sig att läsa och skriva. 

– Jag har mött många elever i olika åldrar som övervunnit sina läs- och skrivsvårigheter med hjälp av Wittingmetoden, säger Kerstin Hyrefelt.

Text: Marja Beckman

Mer information om Wittingmetoden finns på https://wittingbok.se och https://wittingmetoden.se

Porträtt på Kerstin Hyrefelt med grönska i bakgrunden.
Kerstin Hyrefelt. Foto: Marja Beckman
Annonser