Tips om dyskalkyli på informationsträff

Tips om dyskalkyli på informationsträff
Det finns många strategier för att klara sig bättre i vardagen om man har svårt att räkna. Vi fick ta del av flera tips ut under en träff för personer med dyskalkyli och deras närstående

En av alla slingriga vägar runt Danderyds sjukhus heter Ryggradsvägen. Där höll Talkliniken en informationskväll i april. Att hitta dit och en parkering med hjälp av GPS var inte det lättaste. Inte ens för GPS-experten Ulrika Jonson, som var inbjuden för att tala om hur digitala verktyg hjälper henne i vardagen.  

 Jag kopplar ihop allt till ett digitalt ekosystem. Min digitala kalender har påminnelser, som jag ser i min Apple Watch och aktiviteterna i kalendern kopplas till kartfunktioner med GPS. Med talstödet i kartfunktioner kan jag sen lyssna i mina hörlurar, hur jag ska navigera för att komma fram i tid. Det är inget konstigt att bära hörlurar idag. Det gör ju de flesta. 

Ulrika Jonsson driver företaget Kasam Education där hon bland annat lär ut olika digitala stödverktyg. Flera av dessa fick vi tips om; till exempel apparna Dyscalculator och Photomath, som benar ut räknetal steg för steg. Apparna PrizmoGo och Office Lens använder sig av OCR-teknik och läser upp det som du scannar med hjälp av appen. Office Lens lämpar sig extra bra för att fotografera text skriven på en Whiteboard-tavla. 

 Så älskar jag kalkylark i Excel, för det blir struktur, sa Ulrika Jonson. 

Bettan Bryntse är matematikutvecklare på Lärcentrum vid Rudbeck gymnasium i Sollentuna. Skolan har 2100 elever och de som behöver studiestöd besöker Lärcentrum. Bettan visade flera analoga hjälpmedel. En tallinje kan exempelvis visualisera siffror. Det kan även en multiplikationsruta, där eleven kan söka sig fram till svaret på 8 x 3, utan att behöva komma ihåg det i huvudet som en glosa i engelska. 

 När äldre elever sitter och jobbar med en multiplikationsruta, då blir de nya yngre eleverna som kommer till Lärcentrum lugna. Många killar på mellanstadiet har svårt för multiplikationstabellen och många tjejer i högstadiet har svårt att se tredimensionella tal, sa Bettan Bruse.  

Även Dyslexiförbundets rådgivare Inger Rålenius var inbjuden att tala på mötet för de 20-talet föräldrar och barn som samlats. Hon tipsade om att baka tillsammans. 

 Det är bra att känna matematiken i handen. Du kan klara det mesta och lite till. Bara du får lite stöd, sa Inger Rålenius och påpekade att Dyslexiförbundet ger råd och stöd både kring dyslexi och dyskalkyli.  


Se på film:
På Dysleximässan i Karlstad 2018 talade logopeden Markus Björnström om dyskalkyli. Utbildningsradion filmade.  
Se hans föreläsning ”Första hjälpen vid räknesvårigheter och dyskalkyli” på Skrivknutens hemsida https://www.dyslexi.org/skrivknuten/filmer-fran-dysleximassan-2018 


Vad handlar det om?
Vi var med på en informationskväll om dyskalkyli. Barn och föräldrar fick information om matematiksvårigheter och knep för att underlätta vardagen.

 

Text: Ylva Bjelle

Bild på blond kvinna med kort hår och glasögon som håller framför ett föredrag.
- Jag bygger upp ett ekosystem kring mina svårigheter, så att jag är försäkrad genom digitala lösningar. Jag kopplar ihop kalendern med påminnelser, gps och talsyntes i mina hörlurar. Då är det värsta som kan hända bara att det tar slut på surf, sa Ulrika Jonson från Kasam Education. Foto: Ylva Bjelle
Annonser