Nya forskningsrön

Bild på en hjärna.
Bild på en hjärna.
Ny studie visar att representationen av ljudsegment hos personer med dyslexi är likadan som hos personer utan dyslexi.

Studier har tidigare visat att åtkomsten till vänster hjärnhalvas språkområden där fonologisk information bearbetas, är nedsatt vid dyslexi. I den delen av hjärnan bearbetats ljudsegment/fonem, som /t/ i "tak".

I en ny studie har Boets med sina forskarkollegor, visat att representationen av ljudsegment hos personer med dyslexi är likadan som hos personer utan dyslexi. Tidigare har man trott att det vid dyslexi även har varit problem med representationen.

Denna nya studie har tagit forskning kring dyslexi ett steg närmare sanningen – även om det förmodligen är en bit kvar dit.

Professor Martin Ingvar säger i en artikel i Dagens Medicin, att den nya studien är intressant även om han tycker att forskarna drar för stora växlar på sina fynd.

Boets, B., Op de Beeck, H. P., Vandermosten, M., Scott, S. K., Gillebert, C. R., Mantini, D., … Ghesquière, P. (2013). Intact but less accessible phonetic representations in adults with dyslexia. Science (New York, N.Y.), 342(6163), 1251–1254. doi:10.1126/science.1244333

 

 

Ämnen:

Länkar

Länk till artikeln i Science