Lyssna på boken

Har du en smartphone eller en cd-spelare så kan du enkelt komma igång med att lyssna på ljudböcker. De hittar du genom olika tjänster på nätet, på ditt bibliotek, i mataffären eller i bokhandeln.

Fortfarande finns det ljudböcker på cd för dig som inte känner dig så bekväm med böcker på internet. Du hittar böckerna lite varstans i dag eftersom intresset för ljudböcker har ökat.

Är du ute på nätet hittar du både strömmade böcker och ljudböcker som du kan ladda ned och lyssna på offline. Strömmade böcker kräver en stabil internetuppkoppling men är å andra sidan väldigt enkla att använda. Precis som på cd så är det bara att trycka på play för att lyssna. Nedladdade böcker är smarta om du ska vistas någonstans där du saknar uppkoppling.

Att lyssna på en bok kan upplevas som avkopplande även om det till en början känns ovant och tankarna gärna vandrar iväg. Det är bra att samtidigt som du lyssnar göra något monotont. Att sitta i bilkön, tvätta, stryka eller promenera samtidigt som du har en roman i örat är faktiskt också en av fördelarna med öronläsning.
Några av de företag som erbjuder digitala ljudböcker är Dito, Bokon, Apples iBooks, Adlibris och Google Play. Lyssnar du ofta föredrar du kanske ett abonnemang som ger dig tillgång till flera böcker att välja på. Bland andra Storytel, Mofibo, Nextory och Bookbeat säljer abonnemang för ljudböcker.

Det finns ofta möjlighet till att prova att lyssna på ljudböcker gratis. Många av de bolag som säljer abonnemang för ljudböcker erbjuder ofta en provperiod som du kan utnyttja för att se om du tycker att de har böcker som intresserar dig.

På biblioteket räcker det med ett lånekort för att lyssna gratis på ljudböcker på cd. Du kan också logga in på ditt biblioteks hemsida och låna e-ljudböcker. Dessa lyssnar du på strömmande i din smarta telefon, på surfplattan eller i datorn.


En talbok är ingen ljudbok

Du har rätt att läsa talböcker om du har en läsnedsättning som beror på till exempel dyslexi, utmattningsdepression eller synskada. Något läkarintyg krävs inte, det räcker med att du själv bedömer att du inte klarar att läsa vanliga böcker. Det är viktigt att tänka på att böckerna inte får spridas vidare utanför målgruppen.

Skillnaderna mellan tal- och ljudböcker är juridisk. Ljudboken är en rent kommersiell produkt, som vi köper eller lånar som vilken annan bok som helst. Talboken däremot tas specifikt fram för personer med läsnedsättningar. Den omfattas av 17§ i lagen om upphovsrätt, som reglerar vem som får framställa anpassade medier och hur dessa medier får användas.

Det är framförallt Myndigheten för tillgängliga medier som producerar talböcker. Deras talböcker produceras i Daisy, ett digitalt format som gör det möjligt att bläddra mellan boksidorna, söka och göra bokmärken i texten. En del böcker finns också i så kallad fulltext, det innebär att du samtidigt som du lyssnar på boken kan ha texten framför dig på skärmen. Ett stöd som många med dyslexi brukar uppskatta. För att låna talböcker från biblioteket måste du vara inskriven som talbokslåntagare. Det gör du första gången du ska låna. Talböckerna kan du få på cd, men de finns också för nedladdning eller strömmande läsning. Myndigheter för illgängliga medier har tagit fram appen Legimus, med den kan du på egen hand låna talböcker.

 

Text: Sara Rydin / Eva Hedberg

Annonser