Darius Bariami är kirurg. Han har dyslexi och adhd och fick kämpa mycket för att nå sina mål. Han har skrivit en bok för att hjälpa andra med liknande utmaningar.
Idag jobbar Darius Bariami som kirurg på Karolinska universitetssjukhuset. När han var yngre trodde ingen att han skulle klara en lång läkarutbildning. Darius har dyslexi och adhd och har skrivit en bok där han vill hjälpa andra i samma situation.
Darius Bariamis bok “Doktor Damp” handlar om hans livsresa och innehåller många tips till andra som har adhd. Darius har även dyslexi. Att ha flera diagnoser är vanligt, och Darius själv säger att han har svårt att skilja mellan de olika diagnoserna.
Darius tillbringade sina första fjorton år i Lund.
– Där upptäckte de tidigt att jag inte kunde stava. Jag läste också väldigt långsamt. Jag fick bra resurser, en jättefin specialpedagog som hämtade mig en eller två gånger i veckan. Vi gick undan till ett rum och läste Narnia.
”Folk tror inte när jag säger att det kan vara så här i Sverige. Men jag överdriver inte ett dugg. Vi läste inte en enda bok. Vi hade inte en enda skrivuppgift, utan varje lektion bestod av en tv och en film.”
När familjen flyttade från akademikerfamiljerna i Lund till en mer socioekonomiskt utsatt förort till Stockholm blev situationen i skolan en annan.
– Hade någon dyslexi så tror jag inte ens att det skulle märkas. När jag började på gymnasiet bestod mina svensklektioner i att läraren körde in en tv och visade oss en film. Folk tror inte när jag säger att det kan vara så här i Sverige. Men jag överdriver inte ett dugg. Vi läste inte en enda bok. Vi hade inte en enda skrivuppgift, utan varje lektion bestod av en tv och en film.
Darius Bariami visste tidigt att han ville bli läkare, trots att han inte hade det lätt i skolan och livet. Han misslyckades till exempel med att få körkort så till den grad att han fick rådet att aldrig mer sätta sin fot i en bil. Betygen var dåliga. Att skriva högskoleprovet för att höja dem var inte till någon hjälp eftersom orddelen vägde tungt och han hade ett dåligt ordförråd.

Till slut blev han ändå antagen på läkarprogrammet i Ungern, där antagningskraven var lägre än i Sverige. De första kurserna klarade han, men sedan körde han fast på kurser som krävde att han memorerade mycket.
– Där var du tvungen att sitta fyra till sex timmar per dag, ultrafokuserat. Och det klarade jag inte, fastän jag försökte. Jag var inte en av dem som var ute och festade, utan jag försökte verkligen. Jag gick in stenhårt för att bli läkare och plugga. Det var otroligt förnedrande. Jag visste att jag ville göra något bra i mitt liv, jag ville bli läkare. Varför var det så jobbigt? Det gick liksom inte vägen. Det hade nästan varit skönare om jag hade varit en stökig unge.
Fick höra talas om vuxen-adhd
Till slut tvingades Darius avbryta studierna och åka hem till Sverige. Det var vid den tidpunkten han fick höra talas om vuxen-adhd. Han gjorde en utredning och fick en diagnos och medicinen Concerta.
Han beskriver hur stressen i kroppen och känslan av att vilja skynda sig igenom en text försvann. Han fick tålamod att läsa ett ord i taget och kunde ta till sig textens innehåll.
Men när han var klar med studierna slutade han med medicinen.
– För mig var den helt enkelt ett verktyg för att ta mig igenom plugget. Om jag hade fortsatt ta medicinen skulle jag säkert kunna göra ännu bättre ifrån mig. Skriva vetenskapliga artiklar i snabbare takt. Ge ut diktsamlingar, skriva böcker snabbare. Det hade jag säkert kunnat göra. Men jag känner att det funkar ändå.
Han påpekar att det finns biverkningar med att ta dessa mediciner.
– Jag är jättepositiv till medicin. Jag tycker att alla som har kört fast på det sättet jag gjorde ska ta medicin, utan tvekan. Men det finns signifikant ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom och högt blodtryck. Så det är absolut inget du ska ta om du inte har ett funktionshinder. Med funktionshinder menar jag att du inte klarar skolan, jobb och/eller det sociala samspelet.
Darius Bariami har alltid tyckt om att skriva.
– Jag älskade att skriva debattartiklar. Jag blev tidigt politiskt intresserad. Men det kunde ta mig fyra veckor att skriva en artikel. Och det var en enorm frustration. Det gick så otroligt segt, jag kunde inte hålla en röd tråd. Jag hoppade fram och tillbaka i tiden hela tiden, och jag hade svårt med ordföljden, berättar han.
Att han ändå lyckades bli klar med artiklar och få dem publicerade tackar han sin fästmö för.
– Hon är min svensklärare kan man säga, hon har lärt mig att sätta punkt och kommatecken. Det lärde jag mig i 30-årsåldern. Hon har lärt mig vad en ingress är för någonting, hur man ska avsluta meningar.
När Darius dotter var nyfödd fick han en cancerdiagnos och under sjukskrivningen började han samla på information om adhd. Han började skriva sin bok som en manual till sin dotter. Idag mår han bra.
En mening i taget
Han skrev boken – en mening i taget.
– Tänker jag att slutmålet är att göra färdigt boken, då är det kört. Men det går om jag tänker att slutmålet är den här meningen. Till slut är det färdigt. Det blir några meningar på bussen, några meningar i väntan på någonting. Då får jag en kick när jag är färdig med varje mening.
I boken skriver Darius att han har kämpat en del med sin självkänsla och att han till exempel har haft svårt att ta kritik från sina kollegor.
– Numera vet jag att jag inte behöver må dåligt i en vecka när jag får kritik, utan jag vet numera att kritik är livsnödvändigt, särskilt i mitt yrke för att utveckla sig. Och jag vet att alla gör misstag, så jag försöker vara snäll mot mig själv.
Han har också lärt sig att inte värdera sig själv utifrån prestationer.
– Jag har utvecklat ett värde i mig själv som är frånkopplat min kirurgtitel som är frånkopplat vad jag skriver. Jag vet att jag är en bra partner till min fästmö, och jag försöker vara den bästa pappan. Jag har många bra kvaliteter som jag föddes med som inte är baserat på några titlar, säger Darius Bariami.
Text: Marja Beckman

Darius Bariamis bästa tips till dig med adhd och dyslexi:
• Bumsregeln: Skriv upp datum och grejer du måste göra direkt i din mobil direkt när du får reda på dem och lägg till 1 miljon påminnelser, annars kommer du garanterat glömma.
• Tänk aldrig att du ska göra färdigt hela ditt cv, tänk en rad i taget. Uppgiften är klar när jag är färdig med den här raden, inte hela uppgiften.
• Ha en skål innanför dörren där du lägger ifrån dig alla grejer när du kommer hem. Ta med dig de viktiga grejerna när du går.
• Använd chatbotar för att planera din dag och komma i tid, kolla när du behöver lämna hemmet, stava, komma igång, och så vidare.
• Utnyttja alla dina rättigheter som personer med adhd och dyslexi har i skolan och nyttja dem till max.
• Plugga taktiskt. Lär dig inget utöver det du absolut måste.
Faktaruta
Namn: Darius Bariami
Född: 1985
Familj: Fästmö och en dotter på 4 år. Iransk pappa, svensk mamma.
Uppvuxen i: Lund. Flyttade senare till en Stockholmsförort.
Bor: I Stockholm
Arbetar som: Transplantationskirurg på Karolinska universitetssjukhuset.
Aktuell: Med boken Doktor Damp – Tips och råd för ett enklare liv med adhd.