H.K.H. Prins Carl Philips tal vid Dysleximässan

H.K.H. Prins Carl Philips tal vid Dysleximässan
Hans Kungliga Höghet Prins Carl Philips tal vid Dysleximässan, Karlstad.

Mina damer och herrar, 

Tänk dig att du står i startfållan på Vasaloppet. Du är tränad. Du är peppad. Du har gjort alla förberedelser. Och du har valt precis rätt valla för vädret. Det här kommer att bli ditt livs lopp. 

Det är bara ett problem: du har inga stavar. Och där gick starten! 

Lite så kan det kännas att vara dyslektiker. Jag vet att ni är många härinne som känner igen er. Eller som har barn eller elever som gör det. 

Man räknar med att ungefär ett barn i varje klass har dyslexi. Ännu fler har läs-, skriv- och räknesvårigheter. För många av dem är varje skoldag en kamp för att komma i mål. 

Förr var det vanligt att sådana barn stämplades som dumma eller lata. I dag vet vi tack och lov bättre. 

Ja, vi vet till och med att dyslexi ofta är kopplat till starka förmågor. Som till exempel att se sammanhang, urskilja mönster och hitta nya lösningar. 

Ändå är det många som skäms över sina svårigheter. Tyvärr är det också alldeles för många som inte får den hjälp och de verktyg som de behöver. I stället får de fortsätta köra loppet utan stavar – varje skoldag. 

Men det känns ändå som om vi är på rätt väg. I måndags besökte Prinsessan Sofia och jag Global Summit Made by Dyslexia i London. Och det är nu det händer! Det är nu som synsätten börjar ändras. 

Fler och fler företag får upp ögonen för, och anställer personer med olika funktionsvariationer. Fler och fler inser att olikheter är lika med styrkor. 

Men – det behövs mer kunskap och förståelse, inte minst om hjärnan och dess funktioner. Och fler behöver få ta del av den. 

Därför är jag stolt beskyddare av Dyslexiförbundet, som arrangerar den här mässan. Deras arbete är så viktigt för att fler barn och unga ska få möjlighet att lyckas på lika villkor. I skolan, och i livet. 

Jag skulle dock vilja önska två saker. 

För det första: Det är enormt viktigt att det blir en tidig upptäckt av dyslexi. 

För det andra: Hur man lägger fram budskapet om att ett barn har dyslexi är också otroligt viktigt. När man framför budskapet bör man samtidigt betona styrkor och berätta vilka verktyg som man kan använda sig av. 

Jag nämner detta för att det är viktigt att barnets självkänsla inte skadas. Vi måste börja bygga positivitet kring ämnet. Något som jag hoppas att vi alla kan börja tänka på. 

Slutligen, som hertig av Värmland tycker jag förstås att det är extra trevligt att årets mässa hålls här i Karlstad. 

Jag förutsätter även att alla ni som sitter här är stolta medborgare i vår kampanj Dyslexialand! 

Härmed förklarar jag Dysleximässan invigd! 

Annonser