20-årige Hampus Hedström har över 200 000 prenumeranter på sin YouTubekanal ”Hampus Hedström”. Där laddar han varje vecka upp nya humorklipp, flera av dem handlar om dyslexi.
– Det är lätt att skämta om sig själv och jag har aldrig skämts över mina läs- och skrivsvårigheter. De doldes länge under ett väldigt tjockt lager babbel.
Det var först på vårterminen i nian som Hampus gjorde en dyslexiutredning. Skolan hade ju ändå gått bra.
– På alla muntliga prov fick jag A, men på alla skriftliga prov fick jag E, så betygen slutade på C, som är godkänt. Jag är så extrovert och glad, så min dyslexi upptäcktes inte.
När Hampus Hedström som 15-åring fick diagnosen dyslexi blev han förvånad, nästan chockad.
– Det gick ju bra ändå. Jag hade bra människor runt om mig och jag visste att jag inte var dum i huvudet. Om jag nu haft dyslexi i 15 år och skolan gått bra, varför skulle det inte fortsätta att gå bra? Egentligen är det bra med en diagnos, för då kan man få lite extra stöd.
Hampus Hedström har bland annat fått extra tid på prov.
– När jag hade läst klart en sida, var mina klasskompisar färdiga med provet.
Hampus har upplevt det som sitt eget ansvar att stå på sig, för att få sin hjälp och extra tid på prov.
– Men det borde inte vara så, för alla vågar inte stå på sig, säger Hampus.
Hampus Hedström har drivit bolag sedan han var 14 år. Då var det trolleri som gällde. En gång råkade han åka bil till Falun istället för till Borlänge, för att han missförstod ett mail från en kund. Idag är han mycket noga med alla formella mail. Han låter en anhörig läsa dem, innan mailen skickas iväg. Men han skriver alla mail själv, för att öva.
– Jag skriver fem-sex mail per dag och blir vaksam. Jag lär mig vanliga fel och kan bli bättre, men inte botad. Länge trodde jag att ordet hade stavades med två d…
Han läser också viktiga texter flera gånger. Den 21 oktober kommer Hampus Hedström föreläsa på Dysleximässan i Gävle och vara prisutdelare till årets Dyslexipris. Han kommer bland annat prata om att vi skriver mer idag än någonsin. Alla sms och sociala medier bidrar till att ungdomar skriver mer än tidigare.
– Skillnaden är att det jag skriver blir publikt, funderar Hampus, som en gång skrev på Twitter att nu var det dags för honom att ta sig en maka…
Till andra ungdomar som brottas med bokstäverna vill han säga:
– Ta det med humor och självdistans. Lyssna på dem som vill hjälpa dig. Chilla, det löser sig. Även om det tar en timme längre för dig än för alla andra, så kommer det att lösa sig i slutändan. Tar man bort något, så växer det fram något nytt. Jag är inte så bra på att skriva, men desto bättre på att babbla. Den som använder rullstol får starka armar. Den som har Asperger kan bli väldigt smart.
Text: Ylva Bjelle