Helene Lumholdt har skrivit lättlästa böcker sedan 1995 och tycker att det kan vara en spännande utmaning att skriva enkelt och samtidigt ge texten nyanser.
När Helene Lumholdt började skriva lättläst för snart 30 år sedan var skrivreglerna enklare än de är idag. Meningarna skulle alltid vara uppbyggda av subjekt, predikat, adjektiv och punkt. Idag är det till exempel okej att börja meningar med “och” och på andra sätt variera rytmen i texten. Men metaforer i stil med “som spön i backen” får man inte använda.
Helene Lumholdts senaste bok heter I fängelse och den kan du läsa mer om i artikeln ”Hussein tog sig vidare efter tiden i fängelse”.
– Det här är nog den bok som jag längtat mest efter att skriva. I mina tidigare lättlästa böcker har jag skrivit om lättillgängliga ämnen som slottet, hundar, katter, att åka tåg och semesterresor, säger Helene Lumholdt.
Helene och redaktören hade en diskussion om ordet “avskydd” som ansågs för svårt med sitt ske-ljud. Men eftersom ett annat ord som “hatad” inte har riktigt samma betydelse fick ordet ändå vara kvar.
– Det är kul att tänka på ordens olika valör och färg, säger hon.
Att på ett mycket begränsat utrymme skriva ihop en text där inte bara det viktigaste är med utan även miljöbeskrivning och en gestaltning av känslor är en spännande utmaning. Nästan som sudoku, tycker Helene Lumholdt.
Hon skulle gärna se lättlästa böcker inom fler områden. Böcker som tar upp lite ”tuffare” ämnen som till exempel kampsport eller rap-musik. Kanske skulle de kunna locka dem som vanligtvis inte läser så mycket.
Text: Marja Beckman
Läs också: Lättläst och dyslexi har inga självklara samband.