Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
Den 2 december 2020 arrangerar vi ett webbinarium tillsammans med logopedkliniken vid Danderyds sjukhus om dyskalkyli. Webbinariumet är gratis för medlemmar. Bli medlem idag!
Tycker du att matematik är svårt? Det är du i så fall inte ensam om. Mellan 10 och 20 procent av alla studerande bedöms ha allmänna matematiksvårigheter. Sen finns en liten grupp som har särskilt svårt och som efter en utredning av logoped kanske får diagnosen dyskalkyli.
Forskare i Linköping ska kolla på aktiveringmönster i hjärnan hos barn i tio till tolvårsåldern. Förhoppningen är att mönstret ser olika ut hos barn med och utan dyskalkyli.
Per Holmström är förste vice ordförande Kommunal och medverkade på Orden på jobbets slutkonferens, då dyskalkyli-rapporten presenterades. Så här säger han om att så många som 77 av de 427 intervjuade arbetar som undersköterskor.
Det finns väldigt lite forskning om dyskalkyli. Därför beställde Orden på jobbet en undersökning om hur personer som har svårt med siffror får det att fungera på jobbet. Att ta hjälp av en nära kollega är en vanlig strategi, men hälften berättar inte om sina räknesvårigheter på jobbet.
Anine Diaz Eriksson är 11 år, går i 4:an och bor i Tyresö, söder om Stockholm. Hon har nyligen fått hjälp av Talkliniken på Danderyds Sjukhus för att utreda dyskalkyli. Hon och hennes pappa deltog i informationsträffen om matematiksvårigheter.
Det finns många strategier för att klara sig bättre i vardagen om man har svårt att räkna. Vi fick ta del av flera tips ut under en träff för personer med dyskalkyli och deras närstående