I början av 2021 frågade vi våra medlemmar om de hade fått stöd när de gjort teoriprov. Läs alla tipsen som strömmade in.
De viktigaste tipsen!
Flera av våra engagerade medlemmar berättar att de har gjort provet 4–6 gånger innan de har lyckats. Då har det varit med förlängd tid, men utan att göra muntligt prov. Därför är deras tips att ansöka om muntligt prov i god tid. Även om man inte vet om man behöver det.
I värsta fall kan det ta upp till 3–6 månader innan man kan göra provet muntligt. Problemet är, att om det tar för lång tid, kan man behöva göra om sin uppkörning.
Ett annat tips är att åtminstone pröva att göra provet en gång utan den muntliga anpassningen. Då lär man känna sig själv.
För att få göra muntligt prov behöver man fylla i Trafikverkets blankett och skicka in. Här berättar många yngre personer att de har tagit hjälp av specialpedagogen på skolan som har fyllt i information om diagnos.
Ett annat tips är att berätta om de anpassningar man har haft hos trafikskolan i ansökan till Trafikverket, för att lättare få ansökan godkänd.
Läs mer om hur du ansöker om muntligt prov.
Problem med höger och vänster
Många med dyslexi men även dyskalkyli har svårt med höger och vänster. Tipset från våra medlemmar är att berätta det både för trafikläraren och för trafikledaren före uppkörningen. Var tydlig och säg att läraren/uppkörningsledaren därför gärna får peka.
Dyskalkyli
Har man dyskalkyli kan orientering vara väldigt svårt. Då kan det bli svårt att planera sin körning. En av våra medlemmar tipsar här om att köra med automat. Det tar ju bort ett distraherande moment i körningen-
Okunskap kring diagnosen kan tyvärr leda till problem speciellt vid uppkörningen.
Välj rätt trafikskola
Välj en trafikskola som säger att de kan hjälpa till om man har läs- och skrivsvårigheter.
Men tipset från medlemmarna är också att ladda ner appen ” ta körkort “. Där finns hela teoriprovet att lyssna på. Och där kan man även spela spel för att lära sig skyltarna.
Berätta för trafikskolan – var tydlig med dina problem
Många berättar om att det har haft stor hjälp av inläst material från trafikskolan. Då har de också varit väldigt öppna mot trafikskolan med sina problem från början.
Ett tips är att ta med papperna från logopeden till trafikskolan.