Ett och samma ljud kan ha många stavningar på engelska. Om man jämför med till exempel spanska eller finska så följer uttalet i dessa språk oftare stavningen.
Elever med dyslexi som ska lära sig engelska språket, kan ha stor hjälp av mer systematisk undervisningen, med fler repetitioner. SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten, säger att “explicit träning kring språkets uppbyggnad, stavningsregler och kopplingen mellan bokstäver och de olika ljuden behövs”.
Personer med dyslexi har i allmänhet inte någon svårigheter att förstå eller tala engelska. Problemet ligger i kopplingen mellan den fysiska texten och språkets ljud – precis som på svenska.
Se filmen på UR Play med Astrid Frylmark när hon pratar om sätt för att arbeta med engelskan. Filmen är från Dysleximässan 2018.
Lärare kan använda något av följande material som är anpassat för elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi:
En bra bok, för både privatpersoner och lärare, om dyslexi och engelska är Susanne Sandbergs “Vägar till engelska vid läs- och skrivsvårigheter”.
Boken vänder sig till engelsklärare och beskriver hur läraren kan få med sig de elever som har lite svårare att knäcka läskoden.
Boken ger dig en översikt, innan den går vidare till att diskutera varför engelskan är svårare att lära sig än ett språk som till exempel svenska eller finska.
Vad bör man och vad bör man inte göra som lärare i engelska? Boken diskuterar bland annat problemet med att låta elever med läs- och skrivsvårigheter läsa en enklare kurs i engelska, med färre glosor.
Help–Display a list of available voice commands
Hide help–Hide a list of available voice commands
Scroll down–Scroll page down 200 px
Scroll up–Scroll page down 200 px
Go to top–Scroll page to top
Go to bottom–Scroll page to bottom
Tab–Move to next interactive element
Tab back–Move to previous interactive element
Show numbers–Show numbers for interactive elements
Number ... –Click on element number...
Hide numbers–Hide numbers for interactive elements
Clear input–Clear selected text field
Enter–Click on the selected element
Reload–Reload page
Stop–Stop speech recognition
Exit–Disable voice navigation mode