Idor Svensson tilldelas Dyslexipriset 2024 

Idor Svensson tilldelas Dyslexipriset 2024 

Idor Svensson, psykolog och professor i klinisk psykologi, är mottagare av Dyslexipriset 2024. Han får priset för sin forskning och kamp för rätten till assisterande teknik för den som har läs-, skriv-, eller räknesvårigheter.

Priset delades ut av prins Carl Philip vid en ceremoni den 11 oktober på slottet i Stockholm. 

Idor Svensson får priset i hård konkurrens, bland annat av de två andra som gick till slutnominering: Ulrika Jonson och Johanna Wennerstrand. Läs mer om de nominerade på Dyslexi.org

Idor Svensson blev mycket glad och smickrad över nomineringen, och berättar i en intervju att hans intresse för dyslexifrågorna började för över trettio år sedan. Då arbetade han som fritidspedagog och läste Ole Lund-Kirkegaards barnbok Gummitarzan för barnen.  

– I boken fanns en pojke som hette Ivan som hade svårt att lära sig bokstäver. Han tyckte att de såg ut som myror. Några av barnen kände igen sig i berättelsen. 

– Tänk om vi skulle slänga ut glasögonen för den som har synfel eller rullstolen för den som är rullstolsburen! Dyslexi är också en funktionsnedsättning, men den är osynlig, sa Idor Svensson i intervjun. 

Juryns motivering lyder såhär:  

Årets mottagare av Dyslexipriset har genomfört omfattande studier av såväl barns som vuxnas läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Det är studier med elever i årskurs två, med universitetsstuderande, med intagna på ungdomshem och med människor på psykiatriska kliniker. Forskning som visar att för människor med dyslexi är det många gånger svårt att läsa med ögonen, medan att läsa med öronen via tal- och ljudböcker är enklare. Forskningen visar också att assisterande teknik och teknisk utrustning är till stor hjälp, och ibland helt nödvändig. I en tid när detta ifrågasätts har Idor Svenssons forskning blivit allt viktigare. 

Idor Svensson, professor i klinisk psykologi vid Linnéuniversitetet, är en värdig vinnare av Dyslexipriset 2024. 

Prins Carl Philip – Dyslexiförbundets beskyddare 

Prins Carl Philip delar ut Dyslexipriset. Han är sedan 2016 Dyslexiförbundets beskyddare. Prinsen är starkt engagerad i frågor om dyslexi, vilket delvis beror på hans egna erfarenheter av att leva med dyslexi. Genom Prinsparets stiftelse arbetar prinsen för ökad respekt och förståelse för personer med dyslexi. 

Om Dyslexipriset 

Bakom Dyslexipriset står Dyslexiförbundet och Oribi. Syftet med priset är att främja insatser utöver det vanliga som bedöms leda till positiva resultat för personer med dyslexi, dyskalkyli eller andra läs-, skriv- och räknesvårigheter. I år är det åttonde gången som priset delas ut. Priset är på 25 000 kr och delas ut till en pristagare. 

Juryn 

I juryn för Dyslexipriset sitter Inger Rålenius, Dyslexiförbundets styrelse; Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen; Helene Kindstedt, kanslichef på Dyslexiförbundet; Anders Abrahamsson, grundare av Dyslexipriset; Susanna Cederquist, föreläsare, författare och vinnare av Dyslexipriset 2019 och Heléne Öberg, generalsekreterare på Prinsparets stiftelse.  

Presskontakt Helene Kindstedt, helene.kindstedt@dyslexi.org 073-415 77 88. 

Montage föreställande Idor Svensson på Bernadottebiblioteket.
Montage föreställande Idor Svensson på Bernadottebiblioteket. Foto: Linnéuniversitetet, montage: Zoe Westrup.
Annonser