Ulrika Jonson lever och andas tillgänglighet 

Ulrika Jonson lever och andas tillgänglighet 

Ulrika Jonson fällde en glädjetår när hon fick veta att hon blivit nominerad till Dyslexipriset.  

– Jag blev helt tagen när Anders Abrahamsson ringde. Otroligt hedrad, säger hon. 

Idag är Ulrika Jonson enhetschef för digitalisering på utbildningskontoret i Södertälje, men innan dess arbetade hon i många år som lärare och specialpedagog. Hon har en magisterexamen i specialpedagogik. 

– En gång lärare, alltid lärare. Jag har jobbat inom skolan sedan 1988, berättar hon. 

Ulrika Jonson säger att hon “lever och andas tillgänglighet”. Större delen av yrkeslivet har hon arbetat med metoder och verktyg som ska underlätta för lärare att bättre förstå och arbeta med elever som har läs- och skrivsvårigheter. Hon har ett stort intresse för teknik och vad den kan göra för att underlätta i skolarbetet. Ibland tipsar hon också om analoga verktyg.  

Se hela människan

Ulrika Jonson började tidigt engagera sig i elever som hade motgångar i skolan. Hos dessa elever fanns ofta mycket kreativitet och förmåga att lösa problem, vilket är några av skolans viktigaste förmågor. Hon började undersöka hur man kunde göra för att nå fram till eleverna, att se hela människan och kompensera för utmaningarna.  

– Jag är dyslektiker. Visst har jag haft mina hinder, men jag har överbyggt dem på egen hand. Jag var 50 år när jag fick diagnosen, berättar Ulrika. 

Hon tycker att hon har haft nytta av sina erfarenheter när hon har träffat elever som går igenom samma saker som hon gjorde en gång. På fritiden läser hon helst med ögonen. I jobbet blandar hon öron- och ögonläsning.  

– För en del kan assisterande teknik vara livsavgörande, berättar Ulrika Jonsson. 

Pristagare i Guldäpplet

Det är inte första gången Ulrika Jonson nomineras till ett pris. 2014 var hon pristagare i Guldäpplet, en utmärkelse som vill synliggöra lärare som utvecklar undervisningen med hjälp av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Idag sitter hon i Guldäpplets jury.  

– Jag tittar noga på nomineringarna med mina tillgänglighetsglasögon, säger hon. 

I sitt nuvarande uppdrag vid utbildningskontoret i Södertälje kommun arbetar hon med att skapa förutsättningar för verksamheterna, genom kravställning och upphandling för verksamhetsnytta. I det arbetet har tillgänglighet en given plats. 

– Jag är så otroligt nyfiken på nya verktyg att jag håller på att spricka! säger hon. 

Text: Marja Beckman 

Foto: Privat 

Ulrika Jonson rakt framifrån. Hon har kort hår, glasögon och en lilarandig blus.
Ulrika Jonson är nominerad till Dyslexipriset 2024.
Annonser