Tre nominerade till Dyslexipriset 2024 

Tre nominerade till Dyslexipriset 2024 

Juryn har utsett tre nominerade till Dyslexipriset 2024. Det är Ulrika Jonson, Idor Svensson och Johanna Wennerstrand. Juryn kommer att presentera pristagaren i samband med prisutdelningen under Dyslexiveckan den 11 oktober. 

Priset är på 25 000 kr och delas ut till en pristagare. Precis som i fjol kommer Dyslexiförbundets beskyddare H.K.H. Prins Carl Philip att dela ut priset på Kungliga slottet i Stockholm. 
Prisutdelningen sänds digitalt. Länk till utdelningen kommer finnas på Dyslexipriset.com. 

Presentation av de tre nominerade 

Ulrika Jonson är enhetschef för digitalisering på utbildningskontoret i Södertälje. Innan dess arbetade hon i många år som lärare och specialpedagog. Hon har ett stort intresse för teknik och vad den kan göra för att underlätta i skolarbetet. Ulrika har själv dyslexi och nomineras bland annat för att hon “skapar medvetenhet var hon än går och genom hennes framgångar ger hon hopp till andra personer med dyslexi”. 

Idor Svensson är psykolog och professor i klinisk psykologi vid Linnéuniversitet. Som förespråkare för möjligheten att använda assisterande teknik när man har dyslexi möter han både hyllningar och motstånd. I nomineringen beskrivs han som banbrytande och ibland modig. 

Johanna Wennerstrand arbetar idag på Birkagårdens folkhögskola i Stockholm med vuxna deltagare som läser in gymnasiet. Hon nomineras bland annat för att hon alltid har gjort sitt yttersta för att hålla sig à jour med den senaste forskningen och de hjälpmedel som funnits att tillgå. Hon jobbar en hel del med att förmedla kunskap om dyslexi och specialpedagogik till sina kollegor.  

Juryn 

I juryn för Dyslexipriset sitter Inger Rålenius, Dyslexiförbundets styrelse; Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen; Helene Kindstedt, kanslichef på Dyslexiförbundet; Anders Abrahamsson, grundare av Dyslexipriset; Susanna Cederquist, föreläsare, författare och vinnare av Dyslexipriset 2019 och Heléne Öberg, generalsekreterare på Prinsparets stiftelse. 

Presskontakt 

Helene Kindstedt, Helene.kindstedt@dyslexi.org 

Läs intervjuer med de nominerade här:

Ulrika Jonson lever och andas tillgänglighet

Johanna Wennerstrand utbildar kollegorna om dyslexi

Idol Svensson kämpar för tillgången till hjälpmedel

Porträtt på Johanna Wennerstrand, Ulrika Jonson och Idor Svensson.
Johanna Wennerstrand, Ulrika Jonson och Idor Svensson är nominerade till Dyslexipriset 2024.
Annonser