Biofilmen Framåt har uppläst textremsa

Biofilmen Framåt har uppläst textremsa
Den nya Disneyfilmen Framåt kan ses med uppläst textremsa på alla biografer.

Disneyfilmen Framåt finns både med svenskt tal och engelskt tal. Den engelska versionen är textad på svenska. Till den versionen finns det uppläst textremsa. För att kunna lyssna på uppläsningen måste du ha en särskild app i din telefon. En sådan app är MovieTalk som finns både för iOs och Android.

Innan bion laddar du ner ljudfilen med den upplästa textremsan via appen. I biosalongen öppnar du appen och då startar uppläsningen automatiskt. Den upplästa texten till Framåt är gjord med talsyntes.

Appen MovieTalk har funnits i flera år och kan spela upp både syntolkning och uppläst textremsa. Fram tills nu har det alltid varit en människa som läst upp textremsan. Tyvärr är det väldigt få filmen som har fått uppläst text. Per Hållander arbetare med appen MovieTalk och han berättar att det här med att göra uppläsningen med talsyntes är ett försökt. Han hoppas att fler filmer ska få uppläst textremsa i framtiden, men det är osäkert eftersom det inte finns någon finansiering för produktion av uppläst textremsa med talsyntes. 

Appen MovieTalk togs fram i ett projekt som drevs av Dyslexiförbundet med stöd från PTS:s innovationstävlingar. Om du har frågor eller synpunkter på tjänsten kan du skicka ett mejl till Per Hållander på info@movietalk.nu 

Glöm inte hörlurar!

Bild © Disney Pixar

 

De två animerade alfbröderna från filmen Framåt.  © Disney Pixar
Alfbröderna från filmen Framåt. © Disney Pixar
Annonser