Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
Legimus är älskad (och ibland hatad) bland personer med lässvårigheter. Det är ett underbart redskap om man har svårt att läsa på papper. Så här gör du för att komma igång.
Marrakech är en stad i Marocko i Nordafrika. Där antogs 2013 ett internationellt fördrag, som ska underlätta tillgången till tillgängliga böcker över hela världen, eller som det heter: “publicerade verk för personer med blindhet, synnedsättning eller annan läsnedsättning”. Efter nyår börjar det gälla i Sverige.
Vi är vana att ljudböcker är inlästa versioner av tryckta böcker. Men nu finns ett nytt koncept – ljud-böcker skrivna direkt för örat. Idén är att språk och format ska kunna anpassas för att bättre passa för lyssning. Det ställer krav på den som skriver.
Har du en smartphone eller en cd-spelare så kan du enkelt komma igång med att lyssna på ljudböcker. De hittar du genom olika tjänster på nätet, på ditt bibliotek, i mataffären eller i bokhandeln.
Många med dyslexi och andra lässvårigheter föredrar att läsa med öronen framför att läsa med ögonen. Men att lyssna på en text är inte självklart enkelt. Det ställer bland annat höga krav på förmågan till koncentration. Inläsarens röst kan påverka både fokus och förståelse.
–Jag vill inte vänta ett år till innan jag kan gå på bio med uppläst text, sa Inger Rålenius under Dyslexiförbundets seminarium "Gör medierna tillgängliga för alla" på Almedalen.