Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
Rektorn på Mälarhöjdens skola låter eleverna använda ljudstöd på nationella provets alla delprov i svenska – stick i stäv mot Skolverkets regler. Hon grundar sitt beslut i barnkonventionen.
Tingsrätten ger inte dyslektiska Saga Lööf rätt att använda hjälpmedel vid nationella prov. Motiveringen är att provet är grunden för framtida bedömning och att kommunen redan hade gjort de anpassningar som rekommenderades. – Det är fullständigt orättvist, säger Saga Lööfs juridiska ombud.
De nationella proven i årskurs 3 och 6 utgör en speciell prövning för barn med läs- och skrivsvårigheter. Skolverket anser inte att eleverna ska få använda sina hjälpmedel när de gör provet som testar läsförståelsen.
Det menar Mats Myrberg i ett uttalande. Användningen av alternativa verktyg under nationella prov är ett aktuellt ämne som diskuterades under hearingen om dyslexi.
Nationella proven i NO och SO för årskurs 6 blir frivilliga och till viss del kommer rättningen att digitaliseras, har Alliansen och regeringen kommit överens om.
Proven för årskurs 9 från vårterminen 2014 visar att flickorna som vanligt är bättre än pojkarna i skolan. Utbildningsministern vill att skolorna ska arbeta mer normkritiskt, för att minska resultatskillnaderna mellan flickor och pojkar.
Dyslexiförbundet FMLS har uppvaktat Skolverket om att proven i svenska ska tillåta hjälpmedel när läsförståelse prövas. Barn med dyslexi, som använder hjälpmedel, får idag inte använda dem vid provet. Elever och föräldrar måste få besked om hur eleven klarar kraven för språklig förmåga och förståelse även om det brister i avkodning. Det är bekymmersamt att Skolverket inte har samma uppfattning!