Lundgrens hörna

Bild på Torbjörn, man som står utomhus i ljusblå skjorta.

b, d och den bråkiga dockan

- Jag har alltid haft svårt att skilja bokstaven b från d.
Bild på Torbjörn, man i blå skjorta och glasögon. Bilden är tagen utomhus

De obildade tjänstemännens tyranni

Lundgrens hörna. Det var en gång ... och denna gång skulle jag träffa Joakim. I telefonen förklarade han utförligt hur jag skulle ta mig till mötesplatsen. Slutligen förklarade Joakim att han själv kunde bli sen, eftersom han skulle komma direkt från ett möte på andra sidan stan. Jag kände mig, trots beskrivningen, osäker och tog god tid på mig.
Bid på Torbjörn Lundgren, äldre man med glasögon iklädd blå skjorta.

Tåget rullar i riktning mot läsförståelse

Lundgrens hörna. Tåget passerar genom en skog och när det öppnar sig mot åkrar bländas jag av ljuset. Vi passerar en sjö och närmar oss ett samhälle. Det gnisslar när tåget saktar farten för att med en knyck stanna vid perrongen.
Bild på Torbjörn, man i blå skjorta och glasögon. Bilden är tagen utomhus

Tryckkonsten, @ och www

Lundgrens hörna. För 500 år sedan lanserades en uppfinning som var minst lika revolutionerande som @ och www. Det var tryckkonsten som möjliggjorde massproduktion av text. Luther utnyttjade den nya tekniken för att sprida sitt budskap och lyckades på så sätt förändra människors tänkande. Den katolska kyrkan var inte lika snabb. Den använde kyrkor och kloster som mediekanaler och förlorade mark.

Larmet går!

Lundgrens hörna. Larmet går! Det har gått länge nu. Läs- och skrivfärdigheten sjunker hos unga. Det stavas PISA och PIRLS.
Prenumerera på