L&S 2016

Helen Tursten

''Jag slet för att lära mig skriva''

Deckarförfattaren Helene Tursten lärde sig läsa när hon var fem år. Plötsligt en dag förstod hon vad orden i Kalla Ankas pratbubblor betydde och snart gick läsandet som en dans. Men för att lära sig skriva fick hon kämpa.

Böcker skrivna för örat

Vi är vana att ljudböcker är inlästa versioner av tryckta böcker. Men nu finns ett nytt koncept – ljud-böcker skrivna direkt för örat. Idén är att språk och format ska kunna anpassas för att bättre passa för lyssning. Det ställer krav på den som skriver.

Från student till adjunkt på fyra år

Sedan terminsstarten i höstas vikarierar Christoffer Axell som adjunkt på Mälardalens högskola i Eskilstuna och Västerås. Han håller seminarier och handleder studenter. För bara fyra år sedan var han själv ny student på skolan. – Högskolan är den lättaste av alla skolor, säger han. Det är så roligt att få studera det man själv är intresserad av.
Bild på Torbjörn, man i blå skjorta och glasögon. Bilden är tagen utomhus

Tryckkonsten, @ och www

Lundgrens hörna. För 500 år sedan lanserades en uppfinning som var minst lika revolutionerande som @ och www. Det var tryckkonsten som möjliggjorde massproduktion av text. Luther utnyttjade den nya tekniken för att sprida sitt budskap och lyckades på så sätt förändra människors tänkande. Den katolska kyrkan var inte lika snabb. Den använde kyrkor och kloster som mediekanaler och förlorade mark.

Lyssna på boken

Har du en smartphone eller en cd-spelare så kan du enkelt komma igång med att lyssna på ljudböcker. De hittar du genom olika tjänster på nätet, på ditt bibliotek, i mataffären eller i bokhandeln.

Inläsarens röst är viktig

Många med dyslexi och andra lässvårigheter föredrar att läsa med öronen framför att läsa med ögonen. Men att lyssna på en text är inte självklart enkelt. Det ställer bland annat höga krav på förmågan till koncentration. Inläsarens röst kan påverka både fokus och förståelse.

’’Skrivandet ger mig tid att tänka’’

Författaren Torbjörn Lundgren är en nestor på området skrivandet, läsandet och dyslexi. Han har gett ut ett tiotal egna böcker, medverkat i ytterligare några, författat skrifter och artiklar. För honom är skrivandet ett ”jävla harvande”, men samtidigt något han inte kan leva utan.

Så här läser du texter digitalt

Vill du öronläsa en e-bok eller en talbok? Eller en pdf eller det som står på en hemsida? Att hitta bra sätt att få digitala texter upplästa kan vara svårt. Läs&Skriv reder ut begreppen.

Sidor

Prenumerera på