L&S 2015 nr 4

När skolan blir för mycket

Varje morgon vaknar tusentals elever med olust och magont. De flesta tvingar sig iväg till skolan ändå. Men ett okänt antal unga förmår inte – för dem är skolångesten allt för stark.

”Det gäller att tänka mer på det roliga än det jobbiga”

Martin brukade vakna med ångest. Ofta kräktes han precis innan han skulle gå till skolan. Och ett par dagar i veckan låtsades han vara sjuk för att slippa gå. Under ett par års tid blev han mobbad och misshandlad i skolan.

En världsomseglare med egna perspektiv på livet

Om ett och ett halvt år planerar Sven Yrvind att ge sig ut på sitt livs längsta resa. I ungefär 300 dygn ska han segla i egenbyggd båt utan att gå iland. Målet är Västerviks antipod på andra sidan jordklotet – en plats mitt ute i Södra ishavet

”Vi är många föräldrar till barn i behov”

Föräldrar till barn med särskilda behov känner sig ofta ensamma och oförstådda. De kämpar hårt för att hålla ihop vardagen både i hemmet och i skolan.– Vi kämpar med kniven mot strupen, som om det gäller liv och död, säger Jiang Millington, en av initiativtagarna till nätverket Barn i behov.
Oscar Sveinbjörnsson Bild: Eva Hedberg

Oscar läste Grodan Boll– kompisarna Harry Potter

Sjuårige Oscar längtade efter att börja i skolan och att få lära sig läsa. Men det blev inte som han tänkt. Han kunde inte få ordning på bokstäverna och i tvåan placerades han i en särskild undervisningsgrupp.
Prenumerera på