Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
112 elever från årskurs tre ingick i Birgitta Herkners forskning av barns läsförmåga. Elva av dessa elever klarade inte av att avkoda en text som var avsedd för åldersgruppen. Ändå hade åtta av dem fått godkänt i läsning på nationella provet. – Det betyder alltså att nationella provet i trean inte fångar upp elever med svårigheter att avkoda, säger hon.
17-åriga Saga Lööf blev diskriminerad i skolan. Hon har anmält staten Sverige till kommittén som övervakar FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Funktionsrättskonventionen). FN-kommittén har accepterat klagomålet och skickat anmälan till Sverige. Staten har nu 6 månader på sig att bemöta den.
Inför årets val lyfter Dyslexiförbundet tre frågor som är viktiga för våra medlemmar och andra med läs-, skriv- och räknesvårigheter. Den andra frågan handlar om att få använda sina hjälpmedel vid nationella prov.
Dyslexirörelsen i Sverige driver en kampanj ”Rättvisa nationella prov” för att det ska bli lika naturligt för elever med dyslexi att få använda sina hjälpmedel i alla delar av skolundervisningen, som det är för synnedsatta personer att få göra det. Genom kampanjen vill vi förändra synen på vad läsning är.
En elev med dyslexi stämmer Skolverket för att hon inte fått använda talsyntes under nationella proven i årskurs sex. Det gäller vid de moment som ska testa läsning med flyt.
De svenska dyslexiföreningarna kämpar för att elever med dyslexi ska få använda hjälpmedel på nationella proven i årskurs tre och sex. I februari träffade föreningarna utbildningsminister Anna Ekström för att diskutera frågan.
Saga Lööfs fall har nu avgjorts i hovrätten. Hovrätten, liksom tingsrätten tidigare, gick på Huddinge kommuns linje. Hon har inte utsatts för diskriminering på grund av bristande tillgänglighet när hon inte fick göra nationella proven med sina ordinarie hjälpmedel - enligt hovrättens beslut som kom i veckan.
Rektorn på Mälarhöjdens skola låter eleverna använda ljudstöd på nationella provets alla delprov i svenska – stick i stäv mot Skolverkets regler. Hon grundar sitt beslut i barnkonventionen.