Övriga verktyg och tjänster

Teletals monter på mässa
Bild: Eva Hedberg

Kostnadsfri nummerupplysning
Funktionshindrade får gratis nummerupplysning på telefonnummer 118400. Anmäl dig på tjänstens webbplats eller ring kundservice på telefon: 08-522 144 64 (vardagar kl. 9-16). Tjänsten gäller både mobila och fasta telefoner.

Teletal/Taltjänst
Teletal är en kostnadsfri och rikstäckande tjänst för dig som behöver talstöd, minnesstöd eller anteckningshjälp vid telefonmöten.
Taltjänst är en tolkservice för bland annat den som har svårt att läsa och skriva. Tjänsten erbjuds i sex regioner: Stockholm, Västra götaland, Uppsala, Östergötland, Halland och Västernorrland.

Talande textremsa på TV
Talande textremsa på TV finns på SVT1, SVT2 ,Kunskapskanlen, Barnkanalen/SVT24. Se länkar nedan. I SVT Play finns det många program med talande textremsa.

Talande textremsa på bio
Det här är en tjänst som är under utveckling. Här hittar du information om tjänsten.

I juni 2011 gav regeringen i uppdrag till SFI (Svenska Filminstitutet) och PTS (Post- och telestyreslen) om att genomföra ett projekt för göra film på digitala biografer tillgänglig för personer med synskada och dyslexi. En månad tidigare hade Dyslexiförbundet vunnit PTS innovationstävling för en idé om hur en tjänst med talande textremsa ska kunna se ut. Under hösten 2011 startar projektet Talande textremsa igång på Dyslexiförbundet. 

Länkar

Uppläst textremsa Movietalk
SVT uppläsning av text SVT play
SVT uppläsning av text SVT på marknätet
SF bio om uppläst text
Rättigheter för personer med läs och skrivsvårigheter