Föreningsbrev december 2021

Hej alla föreningar här kommer så ett sista föreningsbrev för 2021.

Det är ett långt brev men jag uppmanar er alla att läsa hela brevet, då det innehåller mycket information dels om aktuella frågor i dagsläget men även mycket om nästa års verksamhet med flera datum som ni behöver markera i almanackan för 2022

 

Tack alla!

Först vill jag börja med att tacka er alla i detta avlånga land för era fantastiska insatser under detta år. Även om det kan känna lite motig och kämpigt ibland vet förbundsstyrelsen att ni ordar och fixar med diverse aktiviteter, ringer ett samtal eller tar en dialog med en skolledare, lärare eller politiker som kommer våra medlemmar till gagn.  Utan ert lokala engagemang så är vi inget dyslexiförbund.

Som ni alla vet har vi gjort massa saker under året. I början av mars så hade vi en extrakongress då vi valde ny förbundsordförande och ekonomiansvarig. Känns som att det var längre sedan men det är det inte. Den nya förbundsstyrelsen gick ut hårt och hade en distriktsutbildning i april och där efter har vi haft ett flertal digitala informations kvällar där vi bland annat försökt peppa varandra i medlemsvärvningsfrågor och utbilda oss i Office 365 och TEAMS.  Under hösten har vi genomfört en uppskattad medlemsutbildningsdag med fyra olika föredrag samt ett bra och inspirerande förbundsråd.

Vid alla mötet tycker förbundsstyrelsen att det är så roligt att träffa er alla och höra vad ni gör ut i landet. För oss har det även varit viktigt att fånga upp vilka önskemål ni har och vad ni behöver för stöd och hjälp bland annat kopplat till årsmötena men även annat. Men detta föreningsbrev skulle inte bli en verksamhetsberättelse så nog om allt spännande vi gjort under 2021. Nu är det dags att blicka framåt. Så vi går ut hårt med att informera om kongressen 2022

 

Kongress 2022

Förbundsstyrelsen har nu beslutat ett datum för kongressen 2022.

Kallelse till digital Kongress den 22–23 oktober, kl. 11.00 – ca 16.30 lördagen och kl. 10.00-ca 16.00 söndagen. (Obs tider är preliminära i dagsläget).

En mer formell kallelse kommer i början av 2022 då även ombudsfördelning är framräknad efter konstens alla regler.

 

Motionera

Inför kongressen hoppas förbundsstyrelsen att ni lokal- och distriktsföreningarna kommer skicka in många motioner. Ni kan motionera om nästa vad som helst olika ämnen som ni ser ät viktiga för förbundet eller frågor som ni skulle vilja få upp på bordet eller undersökta eller annat ni tycker att vi ska driva eller göra som förbund. Det viktigaste är inte hur ni formulerar er utan det viktigaste är att ni formulerar något så hjälps vi åt med formuleringar om det behövs. Ta gärna hjälp och stöd av varandra ute i landet när gäller att skriva motioner.

Motionerna ska vara insända till förbundsstyrelsen senast den 1 juni 2022. Ni kan mejla in dem på forbundsstyrelsen@dyslexi.org eller posta dem till FS, Spånga Torgväg 4, 163 51 Spånga.

Motion från enskild medlem eller lokalförening ska sändas till distriktsföreningarna senast den 16 mars. Disrikets årsmöte behandlar sedan motion och sänder sitt yttrande till motionen samt alla inkomna motioner till förbundsstyrelsen, även de motioner man eventuellt inte väljer att stå bakom som distrikt.

 

Nominera (föreslå) personer till ny förbundsstyrelse

Inför en kongress är det även viktigt att nominera personer till en ny styrelse. Tänk på att det är viktigt att tillfråga person du tänker nominera innan ni nominerar någon. Nominering till ny förbundsstyrelse ska vara insänt till valberedningen senas den 1 juni 2022. Mejladress valberedningen@dyslexi.org

 

Distriktsutbildning 2022

Kallelse till digital distriktsutbildning den 23–24 april. Som ni vet så brukar vi vid distriktsutbildningen ett kongress år ha gemensam diskussion om kommande verksamhetsplan och vision. Förbundsstyrelsen tänker inte ändra på detta och avser att fortsatt ha dialog om förbunden verksamhetsplan och vision även om det blir ett digitalt arrangemang.

Förbundsstyrelsen återkommer med mer information om vad som kommer ske under distriktsutbildningen och även tider för dagarna. Samt information om anmälan.

 

Medlemmar 2021

Så här inför slutet av året vill vi även passa på att informera om det aktuella medlemsantalet.  I skrivandet stund är vi ca 6 100 medlemmar! Vi är nästan uppe i samma medlemsantal som förra året.

Inför 2022 får vi ta nya tag och hjälpas åt att bli ännu fler medlemmar. Som ni alla vet så finns det många dyslektiker och personer med dyskalkyli ute i landet som fortfarande inte är medlemmar. Det innebär att finns stor potential att värva nya medlemmar och att växa och bli större.

Men det finns ju en månad kvar på detta år så vi kan kanske kunna blir 6200 medlemmar innan årets slut. Till er hjälp att värva nya medlemmar har vi nu en medlemsvärvningskampanj.

 

Medlemsvärvningskampanj

Just nu (december 2021) har vi en kampanj där vi lottar ut en läspenna till nya medlemmar eller till de som redan är medlemmar men som betalar sin medlemsavgift innan årsskiftet. Mer information finns på dyslexi.org.

 

Årets julklapp är inte en brödrost ;-D

Ni vet väl om att Dyslexiförbundet har årets julklapp fixad. Tillsammans hoppas förbundsstyrelsen att vi kan hjälpas åt att sprida att man kan ge bort en julgåva som bidrar till att vi kan fortsätta göra vardagen enklare för alla som har svårt att läsa, skriva och räkna.  Du kan läsa mer om julgåvan men gåvokort på www.dyslexi.org (under december 2021).

 

Kansliets öppettider under julhelgerna

Kansliet kommer ha julstängt mellan den 23 december till den 10 januari. Under den tiden kan ni om ni har brådskande frågor mejla förbundsstyrelsen.

 

Intresserad av att sälja bingolotter eller Sverige lotten lokalt?  

Vi vill påminna er alla om att dyslexiförbundet är medlemmar i folkspel. Det innebär att ni som lokal- och distriktsföreningar kan sälja folkspels lotter, så som bingolotter, Sverige lotten med flera. Prenumererar man på dessa lotter kan man även anmäla dyslexiförbundet som förmånstagare. För en del föreningar är detta en viktig inkomstkälla och kan vara en kul gemensam aktivitet. Här kan ni läsa mer om hur ni gör lokalt.

 

Dyslexiförbundet inte Dyslexiförbundet FMLS

Ni som var med på förbundsstämman hörde förbundsstyrelsens önskan om att se till att alla lokalföreningars namn uppdateras. Vi bytte namn för flera kongresser tillbaka men ser att många lokalföreningar har kvar FMLS i namnet. Förbundsstyrelsen vädjar till er alla att uppdatera era namn. Detta gör ni genom att besluta om nytt namn på ett årsmöte har ni inte lyft den frågan tidigare så ta med det till kommande årsmöte 2022. När ni har ett beslut och ett protokoll på namnändringen kontakta Skatteverket så de kan ändra ert namn. Önskar ni hjälp så prata med er kontaktperson i FS. Er kontaktperson finner ni här.

Har ni kvar gamla profilprodukter med FMLS på så ber vi er även att kassera dessa. Står in inför att uppdatera er profilprodukter tänk då på att loggor och typsnitt är ändrade i och med den nya grafiska profilen. Läs mer om grafiska profilen nedan.

 

Föreningsinformation i Office 365

Ni har väl inte glömt bort att ni kan hitta mycket bra information som rör er i lokal- och distriktsföreningarna på Office 365. Logga in och sök på föreningar så kommer ni till all information som förbundskansliet delat med er eller så kan du använda denna länk: länk till information Office 365

 

Grafisk profil - Vad är det?

Den grafiska profilen är enkelt sagt ett gemensamt ansikte utåt. Det innebär att vi kommunicerar ut till medlemmar och samhället genom att har enhetliga loggor, dokument och brev. Det ökar igenkänningsfaktorn hos folk. Dessutom är det ett sett att se mer moderna och enhetliga ut vilket är ett av våra mål i verksamhetsplanen för nuvarande kongressperiod.

Alla lokal- och distriktsföreningar kan ladda ner mallar och brevpapper med mera som ni kan använda er av i ert lokala arbete.

Här kan ni läsa mer om den grafiska profilen

Fredrik och Sara haft ett webbinarium där de berättar mer om dyslexiförbundets grafiska profil och hur ni kan hämta hem typsnitt och mallar. Har ni missat detta webbinarium så kan ni se det i länken ovan.

 

Vad händer mer i vår?

”Pepp-kvällarna” för lokal- och distriktsföreningarna kommer fortsätta under 2022. Under 2021 har förbundsstyrelsen genomfört några olika inspirationsträffar och vi tänker att detta är ett bra forum att mötas och diskutera olika aktiviteter och stämma av vad som händer dels på lokalnivå, dels på riksnivå.  Under våren kommer dessa kvällar att vara;

  • Inspirationskväll inför 2022 den 7 februari kl. 18.30- ca 20.00
  • Sommar fika med FS den 24 maj kl. 18.30-ca 20.00

Länkar och inbjudan kommer närmare träffarna.

 

Stavgång

Den 14–15 maj så stavar vi vidare med stavgång.

Förbundsstyrelsen vill tipsa distrikten att kanske kunna samordna stavgången med distriktsårsmötena 2022. Efter alla era kloka beslut kan ni gemensamt stava er i väg och återhämta er efter ett spännande årsmöte.

Hoppas att nästa år ska tillåta ett arrangemang där flera kan träffa och gemensamt gå för en bra sak och på så sätt uppmärksamma våra frågor. Hör av er till lokalmedia i god tid och informera om att ni arrangerar Dyslexiförbundets stavgång. Som vanligt kommer kansliet hjälpt till att ta fram en affisch, pressmeddelande och information ni kan dela på Facebook. Mer information om detta kommer under våren.

 

Sektioner/intressegrupper

Förbundsstyrelse ser ett behov av att kunna engagera sig på nya sätt än i de traditionella lokal- och distriktföreningarna. Bland annat skulle förbundsstyrelsen under 2022 starta upp minst en ny intressegrupp/sektion. Först ut tänker vi bör vara våra föräldrar som kan finna gemensamma frågor i föräldraskapet att driva tillsammans och stötta varandra.

I pipen finns även tankar på att starta upp en studentsektion/intressegrupp och en senior sektion/intressegrupp.

Sektioner/intressegrupper har den fördelen att de kan arbeta brett över hela landet med just den frågan som man är mest intresserad av.

Har ni ute i landet fler förslag på olika sektioner/intressegrupper så hör gärna av er med dessa förslag till förbundsstyrelsen på  forbundsstyrelsen@dyslexi.org

Under 2022 vill även bli fler aktiva lokalföreningar som ni vet är lokalföreningar grundet i vårt förbund och Förbundsstyrelsen vill att det blir fler lokalföreningar. Vi har redan nu en ny förning på gång i Sundsvall. Detta är riktigt kul och vi passar på att hälsa Sundsvall välkomna redan nu även om de inte startat ännu.

 

Från oss alla till er alla

En riktigt God Jul

 

Hälsningar förbundsstyrelsen

genom

Catrine Folcker

Ämnen:

Bifogat material

PDF icon Föreningsbrevet (pdf)