Polisutbildningen missar dyslektiker

Polisutbildningen missar dyslektiker
Studenter som kommit in på en högskola kan få anpassningar om de har dyslexi, men inte i antagningsproven. Det är fel tycker Elin Alm, som vill att polisutbildningen anpassar sina antagningsprov.

Elin Alm är 21 år arbetar som undersköterska på akuten i Lund. Hennes barndomsdröm är att bli polis. Förra året kallades hon till antagningsprov för polisutbildningen, men misslyckades på grund av sin dyslexi.
– Om jag bara kunde få lyssna på texten, skulle det gå mycket bättre, säger Elin Alm.

Antagningsprocessen till polisutbildningen sker i flera steg. Det krävs simkunnighet, körkort, fysiska krav, psykologiska och medicinska krav med mera. Ett av proven är en skriftlig personlighetstest, ibland kallat begåvningstest, som pågår under 80 minuter. Rekryteringsmyndigheten menar att 80 minuter är en väl tilltagen provtid.
– 80 minuter är inte lång tid om du har dyslexi. Jag behöver läsa om frågorna flera gånger, för att det ska gå in. Om jag fick frågorna upplästa, skulle jag kunna placera det lättare, förklarar Elin Alm.

I höst ska Elin Alm studera kriminologi vid Högskolan i Malmö. När hon fick sitt antagningsbesked registrerade hon att hon behövde stöd under studietiden på grund av dyslexi.
–Det gick väldigt smidigt. Jag kommer få längre tid på prov, rättstavningsprogram, talsyntes och så har jag fått en smartpen som anteckningsstöd. Den är hur bra som helst. Detta stöd finns ju även på Polishögskolan, när man väl blir antagen…
I oktober ska Elin Alm göra antagningsprovet till polisutbildningen igen.
– Jag är alltid på hugget, liksom.

Text: Ylva Bjelle

Elin Alm Foto: Maria Brink Alm
Elin Alm vill bli polis, men den skriftliga delen av antagningsprovet är knepig, tycker hon.
Annonser