Dyslexin blev en affärsidé

Dyslexin blev en affärsidé
Evelina Sundfeldt är värmlandstjejen, som gjorde sin dyslexi till en affärsidé. Förra året fick hon utmärkelsen Bästa tjänsten i Värmland för sitt UF-företag X som i dyslexi.

Ett UF-företag är ett företag, som drivs på gymnasiet. Under ett läsår (höst och vårtermin) ska UF-företaget startas, drivas och avvecklas. När Evelina Sundfeldt gick i ettan på sporthandelsgymnasiet i Forshaga startade hon X som i Dyslexi.
– Jag är själv dyslektiker och fick min diagnos i fyran. Det finns alldeles för lite kunskap om läs- och skrivsvårigheter. Därför ville jag åka runt och föreläsa om dyslexi.

I sina föreläsningar berättar Evelina bland annat om sin egen skolgång. (Läs mer i artikeln här bredvid). Eftersom ett UF-företag ska avvecklas till sommarlovet, valde Evelina att vidareutveckla sin affärsidé till sista året på gymnasiet.
Nu när hon går i trean, har företaget kompletterats med en hemsida, som informerar om dyslexi och säljer produkter:

Tanken är att hemsidan ska bli som en bred plattform, berättar Evelina.
– På hemsidan finns samlade tjänster inom dyslexi. Det går att boka föreläsningar, ta reda på mer om dyslexi eller läsa tips från andra dyslektiker. Det finns länkar till hjälpmedel samt var man gör sin utredning för dyslexi.

Evelinas tips
• Skäms inte över din dyslexi. Om folk vet om dina läs- och skrivsvårigheter, förstår de varför det kan bli fel ibland.
• Låt inte din dyslexi sätta stopp för vad du vill söka på gymnasiet.
• Prata öppet om din dyslexi. Då blir det naturligt för dina nya klasskompisar.
• Hjälpmedel för dyslexi är lika självklart som glasögon.

Text: Ylva Bjelle

Artikeln är publicerad i Läs&Skriv 2 2017. Läs fler artiklar från Läs&Skriv i papperstidningen. Den får du som stödmedlem, medlem eller prenumerant.

Evelina Sundfeldt på en av sina föreläsningar med publiken i bakgrunden.
Annonser