Bodil Andersson Rack 1964-2014

Bodil Andersson Rack 1964-2014
Bodil Andersson Rack har gått bort och vi som kände henne sörjer henne både som vän och arbetskamrat.

Bodil Andersson Rack har gått bort och vi som kände henne sörjer henne både som vän och arbetskamrat. Inom oss bär vi minnet av det engagemang som var så självklart för henne. Vi minns hennes humor och hennes skratt, liksom känslan hon alltid förmedlade av att ingenting är omöjligt. Så ville hon också förändra världen så fort hon med sin kompetens såg en möjlighet att göra det.

Bodils allt för tidiga bortgång är inte bara en förlust för oss som kände henne. Hennes engagemang och kreativitet har också haft stor betydelse för många fler med dyslexi.

I mitten av 1990-talet arbetade Bodil på Hadar i Malmö. Ett företag som tog till uppgift att främja integration av funktionshindrade i arbetslivet och samhället, genom utveckling och användning av informationsteknik. På läs- och skrivlinjen där skaffade sig Bodil, genom samvaron med deltagarna, erfarenhet om vad som var deras egentliga svårigheter. Hon såg det i ljuset av sin yrkeskompetens som logoped och började fundera på lösningar.

Efter den nationella dyslexikampanjen 1996/97 tog hon kontakt med oss på Dyslexiförbundet FMLS och blev en av två projektledare i det treåriga projektet Språka loss. Med sin språkliga kompetens och sitt breda kontaktnät, både nationellt och internationellt, tillförde hon nya infallsvinklar som medförde att kunskapen om språket i förhållande till läs- och skrivsvårigheter/dyslexi utvecklades.

I sina föreläsningar entusiasmerade Bodil allt fler. Även om hon visste vad hon ville och hade bestämda åsikter, var hon hela tiden också sökande. Ett resultat av det var att hon systematiserade och preciserade vilka ord som var specifikt svåra  för personer med dyslexi. I nära kontakt med målgruppen och med kännedom om de möjligheter den digitala världen erbjuder, utvecklade hon rättstavningsprogrammet Stava Rätt, som numer heter Stava Rex. För att lyckas med det fick hon naturligtvis knyta till sig ett team av personer med annan kompetens än den hon själv hade och hon blev företagare.

Det var också genom sitt engagemang i dyslexisammanhang Bodil träffade sin man John Rack. Tillsammans fick de dottern Lilly som lyser upp tillvaron.

Bodil skrev också böcker som fått stor spridning. Både teoretiska genomgångar, som den om om Dyslexins termer, regelverk och förhållningssätt, i skriften Framtidens läromedel, som gavs ut under Språka loss-projektet och “Smart start vid lässvårigheter och dyslexi” som vänder sig till föräldrar. Hon har också med sin kompetens varit inspiratör och medarbetare när Kodknäckarna tagit fram material och filmer om barns språkutveckling.

Vi sörjer Bodil och känner det stora hål hon efterlämnar. Men vi känner i våra hjärtan också glädje över att ha fått känna henne och ta del av allt hon uträttat.

Tack Bodil.

Torbjörn Lundgren

 

Begravningen äger rum i Allhelgonakyrkan, Lund, onsdagen den 28 maj kl 13.30.

Efter akten inbjudes till en minnesstund i Allhelgonagården.

Anmäl deltagande vid minnesstunden till Johanssons Begravningsbyrå, 046-211 28 33, senast söndagen den 25 maj.

Ljus klädsel.

Lika välkommet som blommor är en gåva till https://reachforchange.org/en/ plusgiro 90 02 35-3 eller bankgiro 900-2353.

 

Bodil Andersson Rack.
Annonser